Novi čokoladni trendovi za 2023

10 kol 2022

Korporativno
Taste Tomorrow
Trendovi

Potrošači od čokolade traže više od same slatkoće

Taste Tomorrow najveći je svjetski ekosustav za razumijevanje potrošača u sektorima čokolatijerstva, slastičarstva i pekarstva. Konstantno praćenje ponašanja, stavova i izbora lokalnih i globalnih potrošača daje nam vrijedne i dubinske uvide. U mogućnosti smo koristiti te uvide kako bismo pratili razvoj trendova i otkrili nove. Što Vi imate od toga? Otkrijte ovdje.

U ovom članku fokusirati ćemo se na tri trenda za čokolatijere koji će biti ključni u 2023.

Ne zaboravite provjeriti najnovije trendove u sektoru slastičarstva i pekarstva za sljedeću godinu.

2022

Kako bi pratio i mjerio promjene ponašanja i stavova s obzirom na trenutnu ekonomsku i političku situaciju, Taste Tomorrow kontinuirano ispituje potrošače diljem svijeta. Naši najnoviji rezultati pokazuju da je hrana unutar prve 3 kategorije u kojima su potrošači najviše zabrinuti zbog rasta cijena. Zanimljivo je da samo 24% potrošača pokušava uštedjeti kupnjom manje čokoladica, pralina i ostalih čokoladnih artikala, što je najmanji broj u katerogiji "slatko". Taj broj je veći kod deserata i sladoleda (25%), slatkiša (27%), kolača, slastica i drugih slatkih proizvoda (29%). 

Unatoč općoj zabrinutosti o utjecaju trenutne tržišne situacije na potrošnju njihovih kućanstava, 45% potrošača nije spremno odlučiti se za najjeftiniju čokoladu, već nastavlja kupovati proizvode više kvalitete i proizvode kojima vjeruju.

Otkrijte tri glavna trenda proizašla iz nedavnog globalnog Taste Tomorrow istraživanja koji će oblikovati industriju čokolade 2023. godine:

1. Transparentnost i svjesna potrošnja

Svijet čokolade sada je pod povećalom jer sve više i više potrošača uviđa da sve plantaže kakaovca ne rade na održiv način i ne poštuju prava radnika. Održivi i transparentni brendovi doživjeli su značajan rast tijekom proteklih godina u različitim dijelovima svijeta, što je pomoglo povećaju svijesti o podrijetlu kakaovca. Potrošači cijene održive robne marke i inicijative pravedne trgovine.

Organski uzgojena čokolada također poboljšava doživljaj uživanja u čokoladi. Zanimanje za prirodnu i organsku hranu povećalo se u 2022. i očekuje se daljnji rast u 2023. Prirodno zadržava zdravstvenu "aureolu" gdje povećava dopuštenost u konzumiranju i percipirane zdravstvene prednosti gotovih čokoladnih proizvoda.

Bezbrižno uživanje posebno dolazi do izražaja ako čokolatijeri uspiju smanjiti količinu šećera ili ga potpuno zamijeniti. Posljednjih godina postotak stanovništva koji vjeruje da je šećer zdrav stalno se smanjivao (s 18% u 2015. na samo 13% u 2021.). Med, sirupi i kokosov šećer među potrošačima se navode kao zdravije alternative za šećer što čokoladu čini još privlačnijom potrošačima.

2. Čokolada na biljnoj bazi bez mliječnih proizvoda

Budući da zabrinutost za okoliš, zdravlje i dobrobit životinja i dalje postoji, a s većim brojem dostupnih opcija biljnog podrijetla, mnogi potrošači uživaju u veganskoj i biljnoj hrani. Ukratko: vrhunski recepti na bazi čokolade s prirodnim sastojcima i na biljnoj bazi imaju potencijal dosegnuti (puno) veću publiku 2023. godine.

 

3. Funkcionalna čokolada  

Čokolada se povezuje s višim razinama endorfina i blagodatima za fizičko zdravlje. Naše Taste Tomorrow istraživanje pokazuje da potrošači aktivno ističu zdravstvene dobrobiti određene hrane, kako za mentalno, tako i za fizičko zdravlje. “Magnezij u tamnoj čokoladi pomaže našim receptorima za oksitocin da bolje funkcioniraju, a vitamin C u bobicama i vitamin D u jajima pomažu u proizvodnji svih naših hormona sreće”, komentirao je jedan potrošač na desert s mousseom od tamne čokolade i borovnice. Čokolada se tradicionalno povezuje s ugodom i zadovoljstvom. Mnogi ga potrošači povezuju i sa smanjenjem tjeskobe tijekom pandemije. Trendovi pretraživanja hrane koja ublažava tjeskobu ostali su visoki na svim jezicima koji su istraživani tijekom ove godine. Ali 2023. sve će se više pretvarati u trenutak uživanja koji je dobar i za tijelo i za um. 

 

Zadovoljenje ovih zahtjeva potrošača može se činiti teškim, ali je sigurno moguće. Belcolade nudi čokoladu iznimne kvalitete koja je održiva, sa smanjenim udjelom šećera i biljnog podrijetla, što vam omogućuje dodavanje različitih tvrdnji bez potrebe za prilagođavanjem procesa ili recepture. Saznajte više ovdje.

 

Želite saznati više?

Pročitajte naša druga predviđanja u svijetu slastičarstva i pekarstva.

Povezani članci

Novi slastičarski trendovi za 2023

Najnoviji slastičarski trendovi za 2023

Analize Taste Tomorrow istraživanja pokazuju da potrošači 2023. očekuju izvrsne veganske slastice. Slastice koje imaju pozitivan utjecaj na um, tijelo, dušu i planet imat će velik utjecaj.

Novi pekarski trendovi za 2023

Novi pekarski trendovi za 2023

Taste Tomorrow istraživanja i analize pokazuju da porošač 2023. godine očekuje praktičnost i tradicionalne recepture i proizvode, izdrađene od strane vještih majstora.

TASTE TOMORROW: Inspirirajte inovaciju

TASTE TOMORROW: Inspirirajte inovaciju

Taste Tomorrow omogućuje nam praćenje evolucije potrošačkih trendova i otkrivanje novih, tako da pekari, slastičari i čokolatijeri uvijek mogu biti korak naprijed.