Stablo Criollo porijeklom je iz Srednje i Južne Amerike i jedna je od najstarijih, najrjeđih i najfinijih sorti kakaa na planetu. Posebno teško raste i iznimno je ranjivo na razne prijetnje okoliša.

2008. godine, da bi zaštitio ovu drevnu i ugroženu vrstu, Puratos je kupio obradivu površinu u Tikulu, u državi Yucatan, u Meksiku. Sadnjom više od 100.000 stabala, tamo nam je cilj ne samo proizvesti čokoladu s jedinstvenim okusnim svojstvima, već i očuvati ekologiju i biološku raznolikost područja pružajući utočište širokom spektru divljih životinja.

Projekt također osigurava sigurno i stabilno radno okruženje za lokalne zajednice s radnicima koji imaju priliku trenirati u nekim od naših centara za obradu zrna nakon berbe koje će im omogućiti da pripreme dobro fermentirana zrna kakaa.

Criollo i Cocoa Ecomuseum

Tikul je dugoročno ulaganje koje doprinosi očuvanju okoliša, održivom turizmu i dobrobiti onih koji žive i rade na tom području.

Danas se projekt Tikul sastoji od dva dijela: 

  • Inovativna plantaža sa 300 hektara koja uzgaja i štiti drvo kakaa Criollo, jednu od najstarijih, najrjeđih i najfinijih vrsta kakaa na svijetu.
  • Ecomuseum of Cocoa u kojem turisti mogu naučiti o kakaovcu i lokalnoj kulturi Maja. Otvoren je 2011. godine. 

Pomaganje ljudima i okolišu

Plantaža kakaa trenutno pruža utočište širokom spektru lokalnih biljaka i životinja. Jedan od naših ciljeva je nadograditi ovu biološku raznolikost sadnjom više od 100.000 dodatnih stabala.

Cilj nam je također pomoći lokalnom stanovništu osiguravajući da plantaža i muzej izravno i neizravno doprinose zapošljavanju te da jamčimo sigurno radno okruženje. Konačno, želimo da projekt pomogne lokalnim obrtnicima promicanjem odnosa između kakaa i kulture Maja. Na taj način želimo osigurati održivu budućnost svima onima koji su povezani s proizvodnjom kakaa.

Ako želite saznati više o našem projektu u Tikulu - ili želite znati o načinima na kojima možete pomoći - posjetite našu kontakt stranicu.