Biblioteka kiselih tijesta

Jedinstvena kolekcija prirodnih fermenata koja pruža čitav niz okusa

2013. godine pokrenuli smo našu Biblioteku Kiselog tijestaCentru za okus kruha u Saint-Vithu u Belgiji. Ona okuplja autentičnu zbirku kiselih tijesta (različitih okusa) iz cijelog svijeta. Naša je inicijativa pružila pravi izvor baštine pekarima i potrošačima širom svijeta. 

Cilj nam je očuvati biološku raznolikost kvasaca i znanja o korištenju kiselog tijesta u pekarstvu. 

Iz tog je razloga Puratos odlučio stvoriti biblioteku posvećenu očuvanju i promociji kiselih tijesta iz cijelog svijeta. Na taj način možemo osigurati opstanak biološke raznolikosti sojeva za budućnost. Biblioteka je započela s 43 kisela tijesta, a sada broji preko 120! Svake godine svoju pozornost usmjerimo posebno na jednu zemlju ili regiju i skupljamo što više različitih kiselih tijesta. Naš partner, profesor Marco Gobbetti, analizira njihov sastav na mikroorganizme u svom laboratoriju. 

Do sada je zabilježeno više od 700 sojeva divljeg kvasca i preko 1.500 mliječnih bakterija. 

Biblioteka je neprofitna inicijativa. To je Puratosov način da doprinese čudesnom svijetu prirodnih fermenata i tehnologiji fermentacije, dok pekarima jamči zaštitu svog kiselog tijesta. Također nam pomaže da postanemo bolji u svom poslu, zahvaljujući proučavanju njihova sastava.

Što je kiselo tijesto?

Kiselo tijesto je prirodno sredstvo koje se koristi za proizvodnju kruha koji fermentira i uzrokuje rast kruha. Napravljen je od brašna, vode, mikroorganizama, bakterija mliječne kiseline i kvasca, prirodno prisutnih u osnovnim sastojcima. Okus kiselog tijesta ovisi o mikroorganizmima i njihovoj povezanosti i može jako varirati. Postoji veliki broj različitih kiselih tijesta i svako daje kruhu jedinstveni okus.